Balzaal

13u15 - 14u15 - mededelingen
De verbindende kracht van lotgenotencontact bij zelfverwonding
Marieke De Witte, bestuurslid

Wij bieden lotgenotengroepen aan rond zelfverwonding en zelf zijn wij ook opgericht als een groep lotgenoten (waarbij wel iedereen welkom is). Daarom wil ik graag wetenschappelijke informatie over lotgenotencontact combineren met een discussie/workshop specifiek rond lotgenotencontact bij zelfverwonding. Daartoe hebben we onder andere de bijdrage van een studente orthopedagogie die haar bachelorproef maakt rond methodieken voor lotgenotencontact bij Verwonderd. Daarnaast hebben we ook een standje met onze groep.

Hoe verbinding met lotgenoten kansen kan geven voor persoonlijke groei en herstel
Sophy Van den Bulcke, vrijwilliger bij AN-BN vzw en Deelwerking Gent

Deze workshop is een combinatie van persoonlijke getuigenis en meegeven van enkele herstelgerichte tools.
Met een persoonlijke getuigenis maken we de verbinding tussen lotgenotencontact in de context van vrijwilligerswerk en welke impact dit heeft (gehad) op ons eigen herstelproces.
Graag lichten ons herstelproces toe en hoe het lotgenotencontact dit extra kracht bijzette. De kansen en ervaringen die mensen via het vrijwilligerswerk ervaren komen hier zeker aan bod.
In het tweede luik van de workshop bieden we enkele tools aan zoals quotes i.v.m. herstel bv: “Herstellen doe je zelf, maar niet alleen”,” Every victory counts”, enz. Ook geven we een overzicht van de verschillende fases van een herstelproces en onderzoeken we met de deelnemers waar zij staan in hun herstelproces en wat daarbij ondersteunend of helpend kan zijn. We gaan in dialoog met deelnemers, door vragen als: Vb. “Wat is herstel?”. “Wat is het verschil tussen herstel en genezing?”, “Wat kan jou helpen?”, “Wie kan jou helpen?”, “Wat betekent verbinding voor jou?”, enz.…
De workshop wordt gegeven door Els Verheyen(voorzitter en vrijwilliger + ervaringsprofessional) en Sophy Van den Bulcke (vrijwilliger).