Majolicazaal

Dinsdag 5 december 2017
11u15 - 12u15 - workshop
Filosofie Atelier
Peter Tomlinson, atelier begeleider/student ervaringswerk

Ik heb ongeveer 200 ateliers begeleid over de laatste 5 jaar, vooral filosofie ateliers in Villa Voortman & PC Dr Guislain. Mijn voorstel als vraag: Gaat de Herstelbeweging te ver in hun overboord gooien van alle discussie van klinisch verbetering en herstel? Wordt handicap te snel verondersteld?

13u15 - 14u15 - workshop
Wanneer mogen we stellen dat we goed herstellen? En wie mag daarover iets vertellen?
Tanja Gouverneur, frisdenker/procesbegeleider Globaal Plan ED
Veerle Sammels

Hoe doe je dat, herstellen? En wat heb je daarvoor nodig?
Wie bepaalt of we goed bezig zijn? En wat kan de maatschappij bijdragen om herstel en integratie te bevorderen?
Als patiënt, als familie of als zorgprofessional, kortom als mens, krijgen we blutsen en builen. Maar onze veerkracht en de ondersteuning die we ervaren stelt ons in staat te herstellen. Ervaringsdeskundigen hebben over herstel wel zo´n eigen inzichten en verhalen. Zij hebben immers aan den lijve ondervonden wat (goede) zorg en ondersteuning met een mens doet en spannen zich op diverse manieren in om die goede of ‘humane’ zorg aan lotgenoten te garanderen.
Maar wat komt daarbij kijken?
In deze workshop gaan ervaringsdeskundigen in dialoog met de deelnemers. Je mag kritische vragen stellen, een bemoedigend woord achterlaten of suggesties doen voor een meer humane zorg die gericht is op herstel. Het kan gaan over manieren om de zorg meer herstelgericht te maken. Met meer van ‘iets’ of net minder. Samen of alleen. In vertrouwen of omdat het nu eenmaal moet.
Zolang we er allemaal aan het einde van de rit maar iets zinnigs over kunnen vertellen.

14u25 - 15u25 - workshop
Verbinding over de grenze(loosheid)n heen
Nathalie Albert, ervaringsdeskundige GGZ

In deze workshop (ook mogelijk als discussie) wil ik graag, vanuit mijn eigen ervaring en die van lotgenoten, samen met hulpverleners, familieleden en ervaringswerkers verbinding zoeken met de 'moeilijke' patiënt.
"Ze zoeken alleen maar aandacht, hij manipuleert steeds, zij stelt dat gedrag om ons het leven moeilijk te maken..." Wanneer er over mensen met een persoonlijkheidsproblematiek gesproken wordt, vliegen de clichés je vaak rond de oren. Verbinding maken is de eerste stap naar herstelondersteunende zorg. Samen gaan we op zoek naar hoe dat dan moet met deze boeiende doelgroep.